Vähävetiset käymälät

Vähävetinen huuhtelukäymälä muistuttaa toimintaperiaatteeltaan tavallista vesivessaa. Se käyttää nimensä mukaan erittäin vähän huuhteluvettä, vain noin 0,2-0,5 litraa mallista riippuen, kun se normaaleissa WC-istuimissa on noin 6-9 litraa. Tässä yhteydessä vähävetisiksi käymälöiksi ei lueta vettä säästäviä, noin 3 litraa kerrallaan huutelevia WC-istuimia, koska niillä ei saavuteta vastaavia jätevesijärjestelmään liittyviä hyötyjä kuin vähävetisillä käymälöillä. Vähävetisen käymälän säiliö on tyhjennettävä umpisäiliö tai kompostoiva suursäiliö. Käymälätuotetta voidaan monissa malleissa siirtää myös vaakasuorassa toisin kuin kuivakäymälöissä.

Erittäin vähän vettä käyttävä käymälä sisätiloissa. Kuva: Asko Särkelä

Erittäin vähän vettä käyttävä käymälä sisätiloissa. Kuva: Asko Särkelä

Umpisäiliötä käytettäessä kertyvän jätteen määrä pienenee kymmenesosaan perinteiseen WC-järjestelmään verrattuna, minkä vuoksi säiliön tyhjennyskerrat harvenevat ratkaisevasti. Kiinteistön omistajalle tämä tarkoittaa huomattavaa kustannussäästöä, puhtaan veden säästön lisäksi. Järjestelmä on varmatoiminen, riskitön ja vähän huoltoa kaipaava.

Säiliön tulee sijaita korkeintaan noin viiden metrin säteellä istuimesta, jotta jätös pääsisi sujuvasti määränpäähänsä asti (0,5 litraa huuhteleva malli, normaali viemärikaato, 110 mm muovinen viemäriputki). Säiliön ja istuimen välistä etäisyyttä rajoittaa siis vähävetisen käymälän huuhtelukyky. Alipainekäymälöissä tätä rajoitetta ei ole. Niissä vettä käytetään ainoastaan käymäläkulhon huuhtelemiseen, ei jätöksen kuljettamiseen. Vettä kuluu vain noin 0,2 dl huuhtelukertaa kohden. Alipainekäymälät ovat alun perin suunniteltuja lentokoneisiin, laivoihin, juniin, mutta yleistyvät myös kiinteistöissä.

Tutustu vähän vettä käyttäviin käymälöihin videoiden avulla: vähävetinen käymäläratkaisu Sipoossa ja alipainekäymälä Janakkalassa.